Vår historiaI volontärträsket är det lätt att gå vilse.
Peter har en lång historia inom volontärarbete genom föreningen Trygg i beredskap, men även foderhjälpen och mer därtill. Som ensam volontär är det lätt att bara försvinna i mängden och inte ha chansen att leva upp till sin potential.


Peter startade boenden för flyktingar ifrån Ukraina i marks kommun redan ett par dagar in i den fullskaliga invasionen och har hjälpt till med att samla in både kläder, mat och material till förmån för Ukraina. Men när man arbetar och stöttar större organisationer så förblir man en i ”mängden” och det känns inte alltid som att man gör skillnad. Ens roll blir bara en parantes.


Alen har en kortare historia där allt startade den 24e februari 2022, en torsdagsmorgon.
Hans sambo kläckte nyheten om att ryssen hade gått in i Ukraina .
Många tankar snurrade den morgonen och dagen om vad man ville göra, borde göra och kunde göra. Ganska snabbt drogs det igång en insamling ihop med Dennis Eliszewski. Ett par intensiva dagar och nätter senare gick första hjälpsändningen från Halland och vidare till Polen med en lånad lastbil. En stark och ganska tydlig regel om att man inte fick köra in till Ukraina fick hållas, även om det var svårt.


Bara dagar efter hemkomst så gick nästa vända med personbilar för att hämta barnfamiljer, och vid varje hemkomst så infann sig känslan om ”och nu då?”

I mars gick första vändan till Rivne i Ukraina med medicinsk utrustning och läkemedel.

Hela tiden har känslan av man inte har hittat rätt än infunnit sig. Folk har lovat mycket och hållit tunt bland organisationerna i Sverige. Ganska snabbt lärde man sig att vissa är mer intresserade av att sko sig själva än att faktiskt hjälpa de som behöver hjälp. Någonstans samtidigt så får peter samma känsla inom en organisation och vädrar sina tankar med Alen. Där och då växer ett samarbete fram som till slut utmynnar i föreningen Ukrainahjälp i väst.


En förening med lite snack och mycket verkstad som har blivit specialiserade på att leverera fordon till fronten, sjukvårdsmaterial till rehabilitering, och utrustning till sjukhus m.m


En dag så taggas Alen i ett Facebookinlägg av en god vän. Det handlar om att en enhet inom Azov behöver en lastbil. Österbottningen Kenneth Gregg som bor i Ukraina vädjar om hjälp. Där växer ännu ett fantastiskt samarbete fram. Från den dagen så hamnar allt material dit det behövs bäst, bilar till de som behöver dem mest och materiella insamlingar dit de gör mest nytta.

Föreningen är bildad, den har ett tydligt mål, och den fortsätter att hjälpa så många som det är möjligt att hjälpa.